Mi a webdesign és miért fontos?

2023.05.03

Tehát mi az a webdesign? Nos, az olyan, mintha egy művész beülne egy számítógép elé, és elkészítené azokat a szép és vonzó weboldalakat, amelyekkel naponta találkozunk az interneten. Ez a művész pedig nem más, mint a webdesigner!

De miért fontos a webdesign? 

Nos, a webdesign az, amikor az agyunk tervezőmérnökké változik, és megpróbálunk olyan weboldalakat készíteni, amelyek könnyen használhatók és vonzók. 

Ha azonban rosszul tervezzük meg az oldalunkat, az olyan lehet, mintha azokat az őrült gyerekrajzokat néznénk, amiket a falra rajzoltak. Senki sem fogja megérteni, hogy mit is akarsz mondani.

És ha még nem érted a fontosságát, akkor nézzük meg néhány vicces példát arra, hogy milyen lehet egy rosszul tervezett weboldal:

  • Az oldal olyan lassan töltődik be, hogy az ember már jobban szeretné magát kínozni, minthogy várjon.
  • Az oldal tele van olyan sok pop-up ablakkal, hogy az embernek azt az érzése támad, mintha valódi virágzó virágmezőben lenne, de virágpor allergiája van.
  • Az oldal annyira színes, hogy az ember szinte megvakul az élménytől. Már azt sem tudja, hogy melyik betűtípust és színt kellene olvasnia.
  • Az oldal úgy néz ki, mint a '90-es években készült, és az ember azt gondolja, hogy talán idejében jár.
  • Az oldal nem mobilbarát, így azok az emberek, akik telefonjukon vagy tableteiken keresztül látogatják, nem tudják használni. (Nem, az asztali számítógép monitora nem hordozható.)

Ezek a példák csak azt mutatják, hogy a webdesign igenis fontos. Egy jól tervezett weboldal vonzó és könnyen használható. Ha pedig valami nem stimmel az oldaladon, az visszatartja a látogatókat és akár el is veszítheted az üzleti lehetőségeket.