A jó dizájn alapjai

2023.05.04
A jó dizájn célja, hogy vonzó és átlátható legyen a felhasználók számára, míg az SEO fókuszában a weboldalak találati helyezése a keresőmotorokban áll.

Milyen alapelveket kell figyelembe vennünk a weboldal dizájnja során, hogy azok együttesen segítsék a SEO szempontokat.

  • Az első és talán legfontosabb alapelv az egyszerűség. Az egyszerűség nem csak a látványt érinti, hanem a felépítést és az elrendezést is. Az egyszerű, átlátható felépítés segít a látogatóknak könnyen megtalálni a keresett információkat, és javítja az oldalon eltöltött időt. Emellett az egyszerű felépítés és design könnyebben kezelhetővé teszi a weboldalt a keresőmotorok számára, így javítva az oldal pozícióját.
  • A második fontos alapelv a színhasználat. A színeknek meghatározott szerepük van a weboldalak kialakításában, és az alkalmazásuk segíthet a látogatók figyelmének felkeltésében és az oldal témájának kiemelésében. A megfelelő színválasztás hozzájárulhat az oldal arculatának kialakításához és azonosításához, amely segíti a felismerést és az emlékezetességet. Fontos azonban megjegyezni, hogy a színeknek nem szabad eltakarniuk az oldal tartalmát vagy értékelést befolyásolniuk.
  • A harmadik alapelv a betűtípus és a betűméret megfelelő alkalmazása. A betűtípus kiválasztásánál és a betűméret meghatározásánál fontos figyelembe venni az olvashatóságot és a navigációt. A különböző betűméretek és -típusok használata segíthet a látogatóknak könnyebben áttekinteni az oldalt, míg az olvashatóság javítása hozzájárulhat az oldal tartalmának megértéséhez.
  • A negyedik alapelv a készült képek és videók megfelelő felhasználása. Az illusztrációk és videók alkalmazása segíthet az oldal tartalmának és mondanivalójának vizuális megjelenítésében. Azonban fontos, hogy az oldal SEO-optimalizálását is szem előtt tartsuk, például a képek címkézése, leírása és méretezése szempontjából. A megfelelő címkézéssel és leírással segíthetjük a keresőmotorokat abban, hogy a képeket releváns tartalomhoz kapcsolják, ezáltal növelve az oldal találati esélyeit a képkeresőkben.
  • Az ötödik alapelv az elrendezés és az oldalstruktúra megfelelő alkalmazása. Az oldalak elrendezése és struktúrája jelentősen befolyásolja a látogatók áttekinthetőségét és az oldalon eltöltött időt. Az optimális oldalstruktúra segíti a keresőmotorokat az oldal tartalmának könnyű áttekintésében és értelmezésében. A jól megtervezett elrendezés, amely figyelembe veszi a weboldalakra jellemző fő- és aloldalakat, valamint a menüstruktúrát, javíthatja az oldal navigációját és felhasználói élményét.
  • A hatodik alapelv a reszponzív design alkalmazása. A reszponzív design célja, hogy az oldal automatikusan alkalmazkodjon az eszköz méretéhez, amelyen megnyitják azt, például a mobiltelefon vagy a tablet. Ez különösen fontos, mivel az emberek egyre nagyobb arányban használják mobil eszközeiket az internetezésre. Az optimális mobilélmény hozzájárulhat az oldal látogatottságához, javítva ezzel az oldal SEO-teljesítményét.

Az egyszerűség, a megfelelő színhasználat, betűtípus és betűméret, a megfelelő kép- és videófelhasználás, az elrendezés és oldalstruktúra, valamint a reszponzív design minden fontos elem, amely javíthatja az oldal felhasználói élményét és SEO-teljesítményét. Ha ezeket az alapelveket megfelelően alkalmazzuk, akkor magasabb esélye van annak, hogy az oldalunk előkelő helyet foglal el a keresőmotorok találati listáján.